top of page

Amandelmeel brood met zeewier

Ik loop laatste tijd steeds meer met het idee om zeewier te verwerken in gerechten. Dit vanwege het jodium wat hierin zit. Jodium hebben we nodig voor een goede schildklierfunctie. Wanneer we niet genoeg jodium binnenkrijgen zal kan de schildklier niet genoeg schildklierhormoon aanmaken waardoor onze stofwisseling niet goed kan functioneren.


Wanneer de schildklier niet voldoende hormonen kan aanmaken, kan ons lichaam niet voldoende energie produceren waardoor we dus altijd minder energie. Ons metabolisme/stofwisseling zal hierdoor nooit goed kunnen werken. Dus: jodium heb je nodig.


Jodium komt vooral voor in zeevis en een beetje in eieren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt jodium toegevoegd aan keukenzout (Jozo), bakkerszout voor het bakken van brood, ontbijtgranen en broodvervangers zoals beschuit, knäckebröd, crackers, en ontbijtkoek en zout in vleeswaren.


Nu gebruik ik a. geen keukenzout, b. nuttig ik weinig brood en als ik het eet dan heb ik het zelf gebakken, c. eet ik ook geen ontbijtgranen en broodvervangers mits ik het zelf heb gemaakt d. en eet ik geen vleeswaren. Wel eet ik één keer in de week vis maar hiermee bereik ik nooit een voldoende inname.

Enerzijds omdat vis redelijk prijzig is en anderzijds omdat in vis ook weer zware metalen zitten.


Omdat zeewier een jodium-rijk voedingsmiddel is wilde ik hier dus meer gebruik van gaan maken. Ik heb al een aardige voorraad verzameld.. Nori, Wakame, blaasjeswier. Maar ja, wát doe je ermee? Verder dan sushi van nori maken kwam ik niet. Vandaag dan toch de keuken ingedoken om te experimenteren met zeewier.


Ook al had ik zo mijn bedenkingen bij dit recept want de eerdere poging die ik trachtte om zeewier te nuttigen, eindigde in rillingen over mijn hele lichaam. Nee, zeewier door mijn salade viel niet in goede smaak. Vandaag had ik het in mijn hoofd gehaald om zeewier in brood te verwerken. Klinkt in het begin niet heel aantrekkelijk… MAAR. Het is eigenlijk echt heel lekker. Brood van amandelmeel pakt altijd uit als een soort cake, zoet van smaak en het zeewier proef je eigenlijk niet eens. Het is gewoon een zoete amandel- en sesamcake geworden met iets ziltigs.

brood met zeewier 1

Brood met zeewier

Ik heb gebruik gemaakt van het zeewiersoort ‘Blaasjeswier’ ook wel bekend als ‘kelp’. Blaasjeswier is een bruinwier met olijf bruine blaasjes en schijnt één van de bekendste van alle zeewieren te zijn. Blaasjeswier bevat veel jodium en wordt hiervoor geoogst. Je kunt het gewoon in je gerechten verwerken. Bijvoorbeeld als zoutvervanger in soepen of bij groenten.


Wanneer je blaasjeswier culinair wilt gebruiken is het soms wat zoeken naar de juiste smaakverhouding. Je kunt het tot poeder fijnmalen en toevoegen aan soepen of stoofschotels. Het vervangt de smaak van zout of bouillon. Blaasjeswier en/of andere zeewiersoorten kun je overigens krijgen bij Pit & Pit en volgens mij ook wel in de meeste natuurwinkels.

brood met zeewier 2

Je hebt nodig

♦ 250 gram amandelmeel ♦ 2 eetlepels kokosmeel ♦ 3 eetlepels lijnzaad, zelf gemalen ♦ 20 gram (zwart) sesamzaad + extra voor de afwerking ♦ 1,5 theelepel bakpoeder ♦ 25 gram blaasjeswier/kelp ♦ 5 eieren ♦ 50 gram zachte kokosolie ♦ 1 eetlepel honing ♦ 1 eetlepel appelcider azijn


Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.


Maal de blaasjeswier fijn in een vijzel of een kleine hakmolen en meng dit vervolgens in een klein schaaltje met wat water zodat het gaat weken (ongeveer 5-10 minuten).


Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in, meng dit goed met elkaar. Kluts in een mengbeker de eieren los en roer de kokosolie, honing en azijn er door. Laat het blaasjeswier uitlekken in een fijne zeef en doe dit bij het eiermengsel en meng door elkaar.


Giet dit mengsel bij het amandelmeel en meng goed. Neem een cakeblik en doe hier een velletje bakpapier in. Schenk het beslag in het bakblik en strooi er wat sesamzaad overheen. Bak het brood op 175 graden in 30-35 minuten gaar. Laat het broodje minstens een half uur afkoelen eer je het aansnijdt. Lekker met gerookte zalm. Enjoy!

brood met zeewier 3

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page