top of page

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel

We weten allemaal dat een glaasje rode wijn veel goeds kan doen voor de gezondheid. Dit hebben we te danken aan het stofje resveratrol, dat in verscheidene plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van de blauwe druiven. Van resveratrol wordt verondersteld dat het een beschermende werking heeft tegen de nadelige effecten van vet eten en ook invloed heeft op de insulinespiegel.  Het heeft ook een positief effect op de stofwisseling bij obesemannen en diabetes type 2. (1)


Maar niet alleen van resveratrol wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen. Er is nog een stofje dat ook in druiven voorkomt en vele gezondheidsvoordelen kent, namelijk proanthocyanidinen (OPC). OPC is een plantaardige stof met hoge antioxidante werking. (2)


Ik wil het eigenlijk niet te ingewikkeld maken, maar toch wil ik het volgende benoemen: de ORAC-waarde. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorption Capacity en dit houdt in dat het eenheden zijn die de antioxidant capaciteit van levensmiddelen meet. Hoe hoger, hoe beter. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden. Vrije radicalen komen bij je stofwisseling constant vrij maar er zijn ook vele factoren die het ontstaan van teveel vrije radicalen stimuleren. Zoals (mee)roken, luchtvervuiling, bacteriële infecties, etc. In ongunstige gevallen kunnen vrije radicalen schade geven aan cellen en weefsels in jouw lichaam. (34)

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel 35

Onlangs stuitte ik op druivenpitmeel van Peak’s Free from. Ik had zelf nog nooit gehoord van druivenpitmeel en ik had geen idee waar je het voor kunt gebruiken. Na een speurtocht op onze aller grote vriend Google leerde het mij dat dit meel gemaakt wordt van de pitten van druiven nadat, tijdens koude persing, de olie uit de druivenpitten is geperst. Het is een 100% natuurlijk, donker én vezelrijk meel. Het bijzondere aan druivenpitmeel is de hoge waarde OPC en scoort hiermee hoog op de ORAC-waarde. En om het nog mooier te maken, tijdens het verhitten behoudt het meel zijn werkzame stoffen. Hoezee!

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel 2

Tijdens het bakken geeft druivenpitmeel een mooie smaak en textuur toe aan je baksels. Het beste kun je een deel van het totaal benodigde meel vervangen voor druivenpitmeel. Bijvoorbeeld: gebruik je voor een recept 200 gram boekweitmeel, dan vervang je ca. 50 gram van de boekweitmeel voor druivenpitmeel. Dit geeft je baksel een uitstekende kleur, smaak, textuur en een duizend malen verhoging in antioxidanten.

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel

Ik maakte er deze chocoladekoekjes mee. Ze zijn onwijs lekker. De druivenpitmeel zorgt samen met de cacao voor een rijke smaak. De koekjes zijn gluten-, zuivel- en eivrij en ook nog eens vrij van geraffineerde suikers. Wat wil je nog meer? Het maken vraagt wel iets meer geduld dan reguliere koekjes (het deeg moet even rusten in de koelkast én vriezer). Maar ze zijn het meer dan waard!

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel 26

Je hebt nodig

100 gram kokosolie 70 gram honing 1 theelepel vanille extract 120 gram boekweitmeel 30 gram druivenpitmeel 20 gram cacaopoeder 1 theelepel wijnsteenbakpoeder 1/2 theelepel baking soda Snufje Keltisch zeezout

Bereiding

Smelt de kokosolie en klop dit samen met de vanille en honing tot een homogene massa. Voeg de boekweitmeel, druivenpitmeel, cacao, wijnsteenbakpoeder, baking soda en zout toe en roer tot alles is gemengd. Laat het deeg 15 minuutjes rusten in de koelkast zodat je er gemakkelijker mee kunt werken, anders is het nogal zacht door de nog warme kokosolie.


Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in kleine balletjes (hou rekening met de grootte van je uitsteekvormpjes), rol deze balletjes op het bakpapier uit en steek hier sterretjes (of andere vormpjes) uit. Verwijder de restanten deeg. Deze gebruik je voor de volgende koekjes.


Verwarm je oven voor op 200 graden. Plaats de koekjes voor een kwartiertje in de vriezer, zo behouden ze hun vorm beter.


Bak gedurende zes tot acht minuten. Hou ze goed in de gaten want ze kunnen hard gaan! Laat volledig afkoelen op een rooster.

Chocoladekoekjes van druivenpitmeel 30

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page