top of page

Ghee, het gele goud

Ey G! Nee geintje natuurlijk. Kennen jullie dat, Ghee? Ghee is geklaarde boter, maar dan anders. Bij geklaarde boter zijn de eiwitten, zouten en een groot deel van het vocht verwijderd door verwarming. Ghee ondergaat een langer verwarmingsproces waardoor het vocht volledig verdampt. Daardoor zijn op de bodem van de pan de melkeiwitten (caseïne) gaan plakken en als je het warme vocht dan door een zeef, koffiefilter of kaasdoek schenkt hou je een lactose- en caseïnevrij goud goed over. Hierdoor is de boter veel beter bestand tegen verhitten. Bij normale boter verbranden de eiwitten als de temperatuur oploopt tijdens het bakken. Dit kun je zien aan het donkerbruin worden van de boter tijdens het bakken en aan een zwarte walm die vrijkomt. Ghee kun je wel tot 250 graden verhitten, zonder dat er verbranding plaats vindt.


Dit maakt Ghee een zeer stabiel vet, het heeft een hoger rookpunt en is dus veel gezonder om mee te braden, bakken of te frituren. Een gezonde eigenschap die je goed kunt gebruiken in de keuken als je gezonder wilt koken. Je kunt het natuurlijk ook gewoon op je broodje smeren als vervanger van margarine (sowieso not done!!!) of roomboter. De smaak van geklaarde boter is voller dan normale boter. Ik vind het vooral lekker om mijn roereitje hierin te bakken.


En wat helemaal mooi is aan Ghee, is dat zelfs als je lactose intolerant bent je ghee kunt gebruiken. Je kunt het kopen in de gezondheidswinkels. Maar je kunt het ook heel goed zelf maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder 🙂


Op de foto zie je overigens vloeibare Ghee. Wanneer dit is afgekoeld krijg je een dikke boterachtige substantie.

Je hebt nodig

♥ Roomboter (het liefst biologisch van grasgevoerde koeien)

Voor 2 jampotten gebruikte ik 3 pakjes roomboter.

Bereiding

Eigenlijk is het heel simpel en is het vooral belangrijk dat je de boter heel langzaam smelt en niet bruin wordt. Het beste kun je dit doen door de boter au bain-marie te verwarmen. Verwarm daarvoor een laagje water in een pan, hang hierin een ander pannetje en weer hierin de boter. Je kunt ook prima een sudderplaatje gebruiken, hiermee wordt de hitte gedempt en wordt aanbranden voorkomen.


Tip: als je de boter van tevoren in stukjes snijdt, smelt hij gelijkmatiger en heb je minder kans dat het verbrandt of bruin wordt.


Laat de boter langzaam smelten zodat er uiteindelijk een soort wit schuim boven komt drijven. Dit zijn de eiwitten en kun je dus weggooien. Dit verwijder je door het er vanaf te scheppen met een lepel of een schuimspaan. Zorg ervoor dat je alle witte vlokken er rustig vanaf schept zonder te roeren.

Ghee 16

Dit proces duurt ongeveer zo’n 40 minuten. Op gegeven moment komt er geen schuim meer en dampt het ook niet meer. Dan is je Ghee (bijna) klaar.

Ghee 5

Zet schone glazen potten klaar en zeef het vocht door een vergiet met hierin een koffiefilter of kaasdoek. Laat afkoelen tot een dikke boterachtige substantie. Dit kun je gewoon op de aanrecht of in een keukenkastje bewaren.

Ghee 7

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page