top of page

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 31-001

Gister schreef ik dat ik nog niet zo bezig ben met kerst. Sinterklaas is nog maar net het land uit en de kerstspullen staan bij ons thuis nog ergens ver op zolder verscholen. Tot ik na het werken thuis kwam. Bij het openzwaaien van de garagedeur stroomt een dennengeur mij tegemoet. De garage staat vol met geurende dennentakken en andere toebehoren voor kerststukken. Ik blijf een paar tellen staan en snuif nog eens diep, deze geur associeer ik met kerst en langzaamaan komt ook mij het kerstgevoel tegemoet.

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 31

Ik kreeg direct zin om iets te bakken in het teken van kerst. Het eerste wat bij mij opkwam is een heerlijk geurende kerststol.  Bij een goed kerstontbijt of brunch mag een kerststol natuurlijk niet ontbreken!

Vroeger gruwelde ik van de spijs. Ik peuterde dat er volledig uit en doneerde het aan mijn vader of broer die er wel van smulde. Nu kan ik mij dat niet meer voorstellen! Het liefst pak ik het stuk waar het meeste spijs in zit. Dit peuter ik er evengoed uit (ja sommige dingen veranderen niet), maar in plaats van het te doneren smeer ik het royaal uit op mijn eigen snee kerststol. Heerlijk!

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 14

Deze kerststol is gemaakt van amandel- en boekweitmeel, royaal gevuld met hazelnoten, gedroogde abrikozen, goji bessen, sinaasappelrasp en last-nut-not-least zelfgemaakte amandelspijs van amandelmeel en honing. Smullen!

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 17

Je hebt nodig

Voor het amandelspijs 150 gram amandelmeel 50 gram honing 1 eetlepel citroenrasp 1/2 ei


Voor de kerststol 250 gram amandelmeel 50 gram boekweitmeel 3 eetlepels lijnzaad 1 theelepel kaneel 100 gram kokosolie 50 ml plantaardige melk 3 1/2 eieren 1 eetlepel honing 1 eetlepel appelazijn Snufje Keltisch zeezout 1 1/2 theelepel baking soda 50 gram hazelnoten, gehakt 75 gram gedroogde abrikozen 50 gram gojibessen  1 eetlepel sinaasappelrasp 1 handje amandelschaafsel

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het amandelspijs in de keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is. Stort dit op een stukje folie, maak er een rol (iets minder breed dan je cakeblik) en leg weg in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 175 graden.


Hak de hazelnoten grof, snij de abrikozen in stukjes en doe de gojibessen in een schaaltje met water zodat ze kunnen weken. Bekleed een cakeblik met een velletje bakpapier. Zet alles opzij.


Doe de amandelmeel, boekweitmeel, lijnzaad en kaneel in de keukenmachine en meng dit kort. Smelt de kokosolie au bain-marie en voeg deze samen met de eieren, honing, melk, appelazijn, zeezout en baking soda toe. Mix tot alles goed gemengd is.


Giet de gojibessen af, laat uitlekken en voeg deze samen met de hazelnoten, abrikozen en sinaasappelrasp toe aan het deeg en meng dit kort. Stort de helft van het deeg in de cakeblik en verdeel gelijkmatig. Het deeg is stevig, dit komt in de oven helemaal goed. Leg hier bovenop, in het midden, het rolletje amandelspijs (wel eerst het plastic verwijderen!). Verdeel hierover gelijkmatig het tweede deel van het deeg. Versier ten slotte met amandelschaafsel.


Plaats het cakeblik voor ca. 45 min in de oven. Test met een satéprikker of de stol klaar is. Laat afkoelen in het cakeblik en plaats vervolgens op een rooster. Enjoy!

Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 27
Glutenvrije Kerststol met amandelspijs 25

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page