top of page

Hertenstoofpotje

Dit recept behoort tot de serie die ik gemaakt heb voor het Pure Food-fotoproject met Richard Hartendorp. Het kan nog net, voor de lente echt aanbreekt en het sudderseizoen ten einde komt. En wat is nou lekkerder dan een eigen gemaakte stoofpot met wild! Het kost wat tijd, maar het is niet veel werk.


Terwijl jij een boek leest op de bank met een goed glas wijn of iets anders doet wat naar jouw zin is, vult het huis zich met de heerlijke geur van een stoofpot op het vuur… Heerlijk toch!?


Wild vlees leent zich bij uitstek voor de bereiding van een stoofpot. Hertenvlees heeft een uitgesproken wildsmaak en combineert goed met sterke smaken zoals laurier, kruidnagel, jeneverbessen en piment. Door het stoven krijg je heerlijk boterzacht en mals vlees.


Het hertenvlees dat ik voor dit recept heb gebruikt is beschikbaar gesteld door Poeliersbedrijf Thaam Dam. In hun winkel in Hoogwoud vind je een enorm assortiment aan kipproducten, kalkoen, wild, worstsoorten maar ook eieren, soepen en groenten. Ik heb echt waar nog nooit zo zacht, mals vlees geproefd als daar. Het wild kan in kwaliteit erg verschillen, het is dus verstandig om wild bij een vakman te kopen.

Food6

Je hebt nodig:

♦ 500 gram hertengoulash ♦ 5 eetlepels ghee of kokosolie ♦ 1 grote ui ♦ 2 knoflooktenen ♦ 1 flinke winterwortel ♦ 1 prei ♦ 2 tomaten ♦ 250 gram champignons ♦ 200 milliliter volle rode wijn ♦ 100 milliliter bouillon ♦ 2 eetlepels tomatenpuree ♦ 1 laurierblaadje ♦ 2 kruidnagels ♦ 4 jeneverbessen ♦ Snufje piment ♦ 1 takje rozemarijn ♦ 2 takjes tijm, geritst ♦ Peper & Keltisch zeezout ♦ Evt. arrowroot of ander bindmiddel

Bereiding:

Haal een uur van te voren het vlees uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen.


Ondertussen kun je de ui snipperen en knoflook fijnsnijden. Zet opzij. Vervolgens snijd je de wortel en prei in plakjes en de tomaat in blokjes.


Verhit 2 eetlepels ghee in een braadpan. Gebruik een pan met dikke bodem, die kan de warmte gelijkmatig verdelen. Bestrooi het vlees met peper en zout, en bak dit kort tot de buitenkant begint te kleuren. haal het vlees uit de pan. Vervolgens verhit je in dezelfde pan opnieuw 2 eetlepels ghee en bak je de ui met knoflook kort aan.


Voeg de prei en wortel toe en bak dit zo’n 5 minuten mee. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe, roer even door en voeg vervolgens het vlees, rode wijn, bouillon en kruiden toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag.


Laat het geheel zo’n 3 uur stoven. Wanneer de saus te dun is, haal je een paar eetlepels van het vocht uit de pan. Doe dit in een schaaltje en meng met een flinke eetlepel arrowroot. Doe dit terug in de ban, roer het er goed door en laat nog even mee pruttelen.


Als laatste bak je de champignons in 1 eetlepel ghee, meng deze door het stoofpotje. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Enjoy!


Lekker met puree van knolselderij, gebakken polenta, zoete aardappel of stoofpeertjes.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page