top of page

Jam | Appel rode Bes zoete Kers Lavendel

Kers-appel-lavendel jam 9

Heeft iedereen vorig weekend een leuke Sinterklaasavond gehad? Nu hij ons land weer heeft verlaten maakt ons kikkerlandje zich klaar voor de kerst. Overal luidt de hamvraag of de kerstboom al staat. En. Staat de jouwe al? 😉 Ikzelf ben nog niet zo bezig met kerst, waarschijnlijk omdat onze boom nog niet staat en de kerstspullen nog onder het stof van zolder gehaald moeten worden. Voordat ik mij in de kerstsferen waan en jullie met kerstrecepten ga spammen wil ik eerst dit recept met jullie delen. Het is er één uit de oude doos. Het seizoen van kersen en rode bessen is eigenlijk al afgelopen maar ik wilde jullie dit recept niet onthouden.

Kers-appel-lavendel jam 13

Lavendel heeft zich al meerdere keren bewezen een bijzondere smaakmaker te zijn. Zo ook in dit recept voor suikervrije jam. Mijn moeder maakt ieder jaar jam van ons eigen geoogste fruit. Hiervoor gebruikt zij geleisuiker. Ik wilde mijn eigen jam maken zonder suiker. Met Marmello jammakers nr. 1 kun je jam maken zonder toevoeging van suiker. Marmello is op basis van pectine en zorgt voor een stevige gelei. Pectine is een stof die van nature voorkomt in bepaalde soorten fruit, wat maakt, dat de jam opstijft (geleert).

Kers-appel-lavendel jam 18

Je hebt nodig: 400 gram rode bessen 400 gram kersen, ontpit  2 appels ♥ 2 eetlepels gedroogde lavendel ♥ 2 eetlepels honing ♥ 1 zakje jammakers nr. 1  1 filterzakje voor losse thee

Bereiding:

Maak het fruit schoon, schil de appels en snij in stukken. Doe het fruit in een ruime pan met een bodem water. Doe de lavendel in het filterzakje, vouw deze dicht en voeg deze toe bij het fruit in de pan. Breng het fruit langzaam aan de kook, af en toe roeren. Maak het fruit eventueel fijn als het zachtgekookt is (verwijder dan eerst het zakje lavendel!). Breng het geheel daarna volop aan de kook, steeds roeren. Maak het geheel eventueel wat zoeter met honing.


Laat de jam één minuut borrelend doorkoken en haal de pan van het vuur. Verwijder het zakje lavendel, wring het sap uit het zakje en roer het fruitmengsel nog één keer goed door.


Vul schoongemaakte (weck)potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksel stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen. Plak een etiket op iedere pot met daarop de datum en inhoud.


Zet de potten weg op een koele donkere plek.

Kers-appel-lavendel jam 1-001

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page