top of page

Koffie-ijs met Chocoladesaus en Noten

Als je net als ik regelmatig op Instagram vertoeft, ben je vast ook wel het super simpele roomijs gemaakt van slechts alleen banaan tegengekomen. Vorig jaar heb ik dat eens uitgeprobeerd en je krijgt er echt heerlijk romig ijs van. Sindsdien liggen er standaard bananen in mijn vriezer. Ik ga niet het recept voor de easy bananenijs delen, dat is te makkelijk en bovendien niet van mijzelf 🙂 Google maar eens en gij zult een heleboel links vinden. Het leuke aan dit ijs is dat je er volop mee kunt experimenteren. Als variatie op het basisrecept kun je van alles toevoegen zoals amandelpasta, pindakaas, kaneel, cacaopoeder of ander ingevroren zacht fruit. En daar kun je weer allerlei toppings aan toevoegen zoals kokosrasp, stukjes chocolade, noten, rauwe chocoladesaus… Je kunt er alle kanten mee op!

De laatste tijd zit ik een beetje in mijn koffie fase. Ik drink niet vaak koffie, maar als ik het drink geniet ik er intens van. En waarom alleen koffie drinken? Je kunt er veel meer mee. Gisteravond in mijn creatieve fase kwam ik op het idee om koffie-ijs te maken. Zo bedacht, zo gedaan. En als ik iets uitprobeer wil ik het ook zo snel mogelijk testen. Dus zat ik vanochtend om 9 uur aan zelfgemaakt ijs. Zonder schuldgevoel uiteraard 😉

Je hebt nodig: IJs ♦ 1 banaan ♦ 1 dubbele espresso of 1 kopje sterk gezette koffie (ik gebruikte een cafeïnevrije koffie) ♦ 1 theelepel vanille extract ♦ Evt. een scheutje plantaardige melk


Chocoladesaus ♦ 1 eetlepel cashewnotenpasta ♦ 1 eetlepel cacaopoeder ♦ 1/2 theelepel vanille extract ♦ 4 eetlepels plantaardige melk/water

♦ Grof gehakte walnoten

Bereiding: Zet een dubbele espresso of gewoon een sterk kopje koffie, giet dit in een schaaltje en meng hier de vanille door. Breek de banaan in stukken en ieder stuk ook nog eens in vier kwarten zodat je kleine stukjes krijgt.


Doe deze bij de koffie en laat de banaan weken tot de koffie is afgekoeld. Mits de stukjes banaan niet helemaal ondergedompeld zijn in het koffiedrenksel, draai je ze een keer om zodat alles goed doordrenkt raakt.


Giet de bananen af in een vergiet, doe de stukjes in een bakje en vries in. Zodra de bananen helemaal bevroren zijn, zijn ze klaar voor gebruik. Ik gok dat dit zo’n vier uur in beslag neemt. Ik doe ze meestal een avond van te voren in de vriezer zodat ik ze de volgende dag kan gebruiken.


Voordat je de bananen uit de vriezer haalt maak je de chocoladesaus. Hiervoor meng je alle ingrediënten voor de chocoladesaus met een vork door elkaar tot een gladde massa. Voeg meer melk/water toe voor een dunner mengsel. Zet opzij. Hak de walnoten in kleine stukjes en zet ook opzij.


Haal de banaan uit de vriezer. Doordat ze zijn ingevroren nadat ze hebben geweekt in koffie, kunnen de stukjes banaan wat ijziger zijn. Laat dit eerst een paar minuutjes rusten voordat je ze bewerkt. Vervolgens doe je het samen met een scheutje plantaardige melk in een maatbeker. Bewerk je deze massa met de staafmixer tot een romige massa. Heeft de staafmixer er moeite mee dan kun je nog een scheutje melk toevoegen. In principe zou je hiervoor ook de keukenmachine of blender kunnen gebruiken alleen mijn ervaring leert dat deze de kleine hoeveelheden banaan niet goed pakt. Pas op dat je niet te lang doorgaat met blenden want dan smelt het ijs.


Serveer in een schaaltje met de chocoladesaus en stukjes walnoot. Enjoy!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page