top of page

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen 16-001

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen

De laatste tijd kom ik niet echt aan bakken toe en al helemaal niet om uitgebreid fotootjes te schieten en deze inclusief het recept met jullie te delen. Ontzettend jammer want ik vind het ontzettend leuk om te doen en ik wordt er altijd rustig van. Vandaag had ik weer een moment voor mijzelf en dat betekent baktijd, jeej!


Daarom leek het mij toepasselijk om een heerlijk ontspannend en rustgevend broodje te maken met lavendel. Lavendel kan wel al gauw overheersen. Als je er teveel van gebruikt dan smaken je creaties naar zeep. Máár laat je niet afschrikken! Wanneer je het in juiste hoeveelheden gebruikt geeft het een subtiele en bijzondere smaak. Lekker in combinatie met de blauwe bessen.

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen 14-001

Ik verdraag lactose doorgaans niet zo goed. Daarentegen gaan geitenproducten wel goed en ook kefir kwark van rauwe melk. Kefir werkt als een natuurlijk probioticum en veel mensen die niet tegen gepasteuriseerde melk kunnen, verdragen rauwmelkse producten wel.

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen 22

Pasteurisatie beschadigt de probiotica die van nature in rauwe melk zit. Als er niet genoeg probiotica bacteriën in de darmen aanwezig zijn, kunnen ziekmakende organismen zich in de gepasteuriseerde melk vermenigvuldigen.


Het pasteuriseren maakt melk langer houdbaar en zou gifstoffen vernietigen. Helaas vernietig het ook de goede bacteriën en andere waardevolle voedingsstoffen, hierdoor hebben veel mensen last van zuivelproducten. Je kunt ervoor kiezen om helemaal geen melkproducten te nemen en anders bieden rauwmelkse producten een uitkomst.

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen 17-001

Ik ben een groot fan van de rauwmelkse kefir kwark! Mocht je niet aan rauwmelkse kwark kunnen komen en is gewone zuivel geen probleem voor je dan kun je natuurlijk gewone kwark of Griekse yoghurt gebruiken. Geitenkwark, kokos- of sojayoghurt is ook nog een optie.

Lavendel kwarkbrood met blauwe bessen 2

Je hebt nodig

100 gram boekweitmeel 100 gram havermeel 50 gram vanille erwten proteïne poeder (of 50 gram boekweitmeel/havermeel/etc.) 300 gram (kefir)kwark of een lactosevrije variant (zoals kokos- of sojayoghurt)  2 eieren  50-100 ml plantaardige melk of water 1 theelepel baking soda klein snufje Keltisch zeezout 200 gram blauwe bessen, vers of bevroren (of ander fruit) 1 theelepel lavendel (fijngemalen)

Bereiding

Verhit je oven niet voor. Bekleed een bakblik met een velletje bakpapier. Zeef de havermeel, boekweitmeel, eiwitpoeder en bakpoeder boven een kom en voeg de zeezout en lavendel toe.


Mix in een andere kom de kwark en de eieren en voeg het mengsel toe aan het droge mengsel. Als het deeg niet soepel genoeg is voeg je beetje bij beetje water of plantaardige melk toe (50-100ml). Meng tot een mooi soepel deeg.


Voeg tenslotte het fruit toe en schep dit er voorzichtig doorheen. Stort het deeg in het blik en strijk glad met de achterkant van een lepel (dit werkt het beste als je de lepel nat maakt).


Zet het kwarkbrood in het midden van je oven. Zet nu pas de oven aan op 220 graden. Na ca. 35 minuten is het kwarkbrood klaar.


Controleer met een satéprikker of je brood goed is. Als de prikker er vochtig uitkomt moet hij nog even langer in de oven. Lekker met een beetje honing. Enjoy!

Lavendel kwarkbrood 6-001

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page