Welke hummus is nou gezond?
Hummus, hoemoes of houmous.
Na mijn presentatie die ik laatst bij We Improve heb gehouden kwam vanuit een aantal van de aanwezigen dé vraag: welke hummus is nou gezond? Omdat er niet één bepaald merk is die ik kan aanbevelen duik ik vandaag met jullie in de ingrediënten van niets anders dan hummus. Want de ene hummus is de andere niet.
In deze vergelijking ga ik alleen in op een aantal ingrediënten en sommige toevoegingen. Ik neem de voedingswaarde zoals hoeveel calorieën, grammen vetten en eiwitten hierin niet mee.
Waar ik wel naar kijk zijn de volgende zaken:
- Aandeel % van de kikkererwten
- Aandeel plantaardige olie
- Suikers
- E-nummers
- Andere toevoegingen
Disclaimer
Het is niet dat ik in zijn algemeenheid tegen E-nummers ben. Je kan ze niet allemaal over één kam scheren. Er zijn E-nummers die onschuldig zijn maar er zijn ook een heleboel E-nummers die dat niet zijn of welke niet grondig genoeg zijn onderzocht. Er is onderzocht in hoeverre iets toegevoegd kan worden zonder dat het schadelijk wordt voor de gezondheid. Soms komen ze terug op bepaalde goedgekeurde E-nummers en worden deze alsnog geschrapt of als ‘niet veilig’ bestempeld. Je kan er dus niet klakkeloos van uitgaan dat wanneer een E-nummer wordt toegelaten deze dus per definitie ook veilig is. Voor mij geldt: hoe minder E-nummers, hoe beter!
En tevens wil ik meegeven dat als je héél af en toe één van onderstaande varianten eet, ik mij er niet te druk om zal maken. Het gaat uiteindelijk om het totaal plaatje en niet slechts één product. Als je verder heel puur eet, dan is er wat mij betreft niets om je zorgen om te maken. Maar eet je veel bewerkt, kant-en-klaar voedsel, gefrituurd voedsel, drink je frisdrank en eet je ook één van de minder goede hummus varianten? Dan is het een compleet andere context. Ik raad je dan aan om eens goed naar de etiketten van je producten te kijken en hier en daar wat veranderingen aan te brengen. Daar zal je gezondheid je dankbaar voor zijn.
Met dit gezegd te hebben, de hummus vergelijking!
Maza hoemoes naturel

Ingrediënten: 37% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMZAAD, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur.
Aandeel kikkererwten is laag en als tweede ingrediënt staat raapolie vermeld. Raapolie of raapzaadolie die in je in de supermarkt is bijna allemaal geraffineerd: want prijstechnisch. Anders drijft het de prijs van het product omhoog. Dit geldt overigens ook voor de andere plantaardige oliën zoals zonnebloem- en koolzaadolie.
Wat betreft de E-nummers.
Benzoëzuur (E210) en de daarvan afgeleide natriumbenzoat (E211) zijn chemische conserveermiddelen die veel giftiger zijn dan de natuurlijke extracten die in sommige planten zitten. Uit onderzoek blijkt dat het geassocieerd wordt met hyperactiviteit bij kinderen en ADHD symptomen. Het boekje over E-nummers vertelt mij deze echt te vermijden.
Ook word ik niet heel gelukkig van sorbinezuur (E200).
Verder zitten er niet veel ingrediënten in en dat vind ik dan weer erg fijn om te zien.
Maza hoemoes koriander en limoen

Ingrediënten: 36% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMzaad, 5% limoensap, 4% koriander, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddel: kaliumsorbaat.
Ook hier is het aandeel kikkererwten aan de lage kant en wederom de raapolie op de tweede plek.
De vervelende benzoëzuur zit hier gelukkig niet in. Wel kaliumsorbaat. Echter bij gebruik van kleine hoeveelheden zou ik mij hier niet zo druk om maken. Verder weinig ingrediënten dus op zich een prima hummus voor af en toe.
Maza hoemoes kerrie

Ingrediënten: 36% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMzaad, 2% kerrie (wortelextract, pepers, kruiden en specerijen (bevat koriander), zonnebloemolie, azijn, aroma (kerrie), verdikkingsmiddel: guarpitmeel), zout, suiker, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur.
Ingrediëntenlijst is iets langer dan de vorige varianten, echter komt dit door de kruiden die zijn toegevoegd. Jammer genoeg zit er naast de raapolie ook zonnebloemolie in. Dubbelop dus. Ook is er suiker aan toegevoegd en de vervelende E210.
AH hummus naturel

Ingrediënten: 70% kikkererwt, zonnebloemolie, 8.9% sesampasta, water, knoflook, zeezout, gebufferd azijnpoeder, voedingszuur (citroenzuur [E330]), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), azijn, zout, citrusvezel
Aandeel kikkererwten is de hoogste die we tot nu toe hebben gezien. Wel zonnebloemolie als tweede ingrediënt. Echter doordat het percentage kikkererwten hoger is, is het aandeel aan olie gelijk een stuk lager. Het aandeel aan ingrediënten staat op volgorde op het etiket vermeld. Waar het meeste van inzit staat op de eerste plek en waarvan het minste inzit staat helemaal op het eind. De ingrediënten die als eerste worden genoemd zijn daarom voor mij het belangrijkst. Op de zonnebloemolie na zijn dat verder ingrediënten zoals sesampasta, water en knoflook. Helemaal prima dus.
Deze hummus vind je op de versafdeling. Verwar hem niet met de AH hummus naturel van de koelafdeling! Die bevat maar 46% kikkererwten.
AH klassieke hummus

Ingrediënten: 71% kikkererwt, water, 9,5% sesampasta, zonnebloemolie, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder (conserverend ingrediënt), voedingszuur (citroenzuur [E330]), conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), azijn, zout, citrusvezel.
Het hoogste aandeel kikkererwten tot nu toe en zonnebloemolie komt pas op de vierde plaats. Geen E-nummers waar je je heel druk om hoeft te maken. Wat mij betreft een prima hummus!
AH hummus zoete peper

Ingrediënten: 52% kikkererwt, groente (zoete peper, ui), water, 6,5% sesampasta, suiker, zonnebloemolie, jalapeño, bieslook, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder (conserverend ingrediënt), voedingszuur (citroenzuur [E330], azijnzuur [E260]), zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumbenzoaat [E211]), azijn, citrusvezel, verstevigingsmiddel (calciumchloride [E509]).
Aandeel kikkererwten ligt al lager dan de naturel variant. Maar dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat dit een hummus met een smaakje is. Dan levert het aandeel kikkererwten plek in voor de andere ingrediënten, in dit geval groente. Helaas zit er toegevoegde suiker in (op de 5e plek al) en staat hij stijf van de E-nummers waaronder de E211. Deze laat ik liever staan.
AH biologische hummus

Ingrediënten: 57% kikkererwt*, water, zonnebloemolie*, 8,7% sesampasta*, gebufferd azijn* (conserverend ingrediënt), zeezout, knoflook*, specerijen*, voedingszuur (citroenzuur [E330]), azijn*, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), zout.
*Van biologische oorsprong.
Niet een onwijs hoog aandeel kikkererwten. Ook zonnebloemolie. Dat deze van biologische oorsprong is wil niet zeggen dat hij gelijk gezond is. Verder prima ingrediënten.
AH hummus gegrilde groente

Ingrediënten: 70% kikkererwt, groente (9,1% paprika, 5,3% ui), 6,2% sesampasta, balsamicoazijn, knoflook, gemodificeerd aardappelzetmeel, suiker, zeezout, zonnebloemolie, gebufferd azijnpoeder (conserverend ingrediënt), zout, water, kleurend paprikaconcentraat, azijn, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]), specerijen, citrusvezel, peterselie.
Veel ingrediënten! Maar wel 70% kikkererwten, groente op de tweede plaats en zonnebloemolie zien we pas terug op plek negen. Jammer genoeg wel toegevoegde suiker.
Menke hummus naturel (verkrijgbaar bij de Dekamarkt)
