top of page

Zoete kwarkbroodjes met cranberry’s

Een heerlijk recept voor glutenvrije kwarkbroodjes met cranberry’s. Gezonde broodjes die heel makkelijk te maken zijn. Het deeg hoeft namelijk niet te rijzen en ze hoeven maar een klein half uur in de oven. Doordat ze in een muffinblik worden gebakken is het helemaal een traktatie!

glutenvrij kwarkbroodjes met cranberry's 1

In tegenstelling tot mijn andere recepten bevat dit recept wel lactose. Voor deze broodjes maak ik gebruik van geitenkwark. Geitenproducten kan ik namelijk wel verdragen. Je hoort het wel vaker dat mensen die lijden aan koemelkallergie wel geitenmelk kunnen verdragen.


Geitenmelk en de afgeleiden daarvan is heel anders dan koemelk. Het is makkelijker te verteren dan koemelk doordat de vetten in geitenmelk beter verdeeld zijn. Het heeft maar 40 minuten nodig om de maag te passeren. Bij koemelk duurt dit zo’n anderhalf uur. Doordat geitenmelk sneller verteerd is goed voor mensen die problemen hebben met hun maag en darmen. In het begin vond ik geitenkwark en -yoghurt qua smaak erg wennen, maar nu wil ik niet anders meer!


Let wel op: bij een lactose-intolerantie is geitenmelk niet geschikt. Geitenmelk bevat vrijwel evenveel lactose (melksuiker) als koemelk. Toch wordt vaak in de praktijk gezien dat geitenmelk beter dan koemelk wordt verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Dit komt mogelijk door de betere verteerbaarheid.

Voel je vrij de om de geitenkwark te vervangen voor ´normale´ kwark of yoghurt of een andere lactosevrije variant (op basis van soja bijvoorbeeld).

glutenvrije kwarkbroodjes met cranberry's 2

Je hebt nodig voor 12 broodjes

♦ 300 gram glutenvrij meel, 2 soorten* ♦ 1 eetlepel fiber husk (psylliumvezels) ♦ 1 eetlepel bakpoedermix of 1 zakje wijnsteenzuur ♦ 5 eetlepels geraspte kokos ♦ Snufje Keltisch zeezout ♦ 300 gram (geen ml!) geitenkwark of -yoghurt** ♦ 120 ml plantaardige melk ♦ 2 eieren ♦ 5 eetlepels kokosolie ♦ 2 eetlepels honing ♦ 100 gram cranberry´s ♦ Plantaardige melk + geraspte kokos voor het bestrooien


* Ik gebruikte deels boekweitmeel en deels all-purpose-flour, hier zit een klein beetje xanthaangom in verwerkt. Voel je vrij om hier meel naar keuze te gebruiken. Denk aan havermeel, rijstmeel, quinoameel, boekweitmeel, etc. ** Kun je geen lactose verdragen dan is kokosyoghurt of sojayoghurt een goed alternatief.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een muffinblik van 12 stuks licht in met kokosolie. In principe zouden de broodjes uit zichzelf al gemakkelijk los moeten laten doordat er kokosolie in het beslag zit. Ik smeer voor de zekerheid het blik altijd een klein beetje in.


Meng in een kom het meel met de fiber husk, kokosrasp, zeezout en wijnsteenzuur.


Giet de kwark of yoghurt in een grote kom en doe hier de melk, eieren, kokosolie en honing bij. Mix ongeveer 2 minuten met de mixer.


Vervolgens voeg je het meel toe aan de kwarkmassa en verwerk met de mixer tot een soepel deeg. Als het te droog is voeg je nog een beetje kwark toe. Als laatst meng je de cranberry’s erdoor.


Verdeel het deeg over het muffinblik, bestrooi met kokosrasp en plaats het blik in het midden van de oven. Bak de broodjes in ca. 25-30 minuten licht goudbruin. Enjoy!

glutenvrije kwarkbroodjes  3

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page