top of page

Over mij

Welkom op mijn pure site!

Snapchat-322402876.jpg

Mijn verhaal

Mijn naam is – zoals de site misschien al doet vermoeden 😉 – Ilonca en ik ben voedingscoach.

Ik heb niet zomaar voor de naam Pure Ilonca gekozen. Mijn manier van werken, de recepten en artikelen die je hier vindt draaien om mijn pure manier van eten en ik hoop dat ik jullie hiermee kan inspireren. Ik heb mijn levensstijl drastisch om moet gooien door gezondheidsproblemen.

 

Vanuit deze gezondheidsproblemen werd mijn interesse in voeding en gezondheid alsmaar groter. Ik heb letterlijk aan levenden lijve ondervonden wat voeding met je lichaam kan doen en dat je deze niet zomaar moet volstoppen, maar dat je je lichaam moet voeden!

“Treat Your Body Like a Temple”

 

Ik ben een heel grote enthousiasteling, zeker als het aan komt op het gebied van voeding, bewegen en een happy healthy lifestyle. Mijn verhaal start zo’n 10 jaar geleden. Ik was een jonge sportieve meid van 16 jaar die vol goede moed startte met de opleiding Sport, Management & Ondernemen. De intentie om sportdocente te worden had ik niet maar met mijn sportieve achtergrond wilde ik wel iets met sport gaan doen en zo geschiedde. Mijn dagen stonden in het teken van veel sporten en reizen. Ik was al gauw zo’n twee uur onderweg om op plaats van bestemming aan te komen en die reis maakte ik natuurlijk ook  terug naar huis. Naast mijn sportopleiding had ik twee keer in de week ’s avonds voetbaltraining, speelde ik op zaterdag een wedstrijd en zondag bond ik mijn ijzers onder om een rondje te schaatsen. Gedurende mijn opleiding kreeg ik het idee dat dit mij soms zwaarder viel dan andere studiegenootjes, waar ik altijd maar klaagde over moe zijn, leken zij er fluitend doorheen te gaan.

 

Ik verweet mijn vermoeidheidklachten aan de pil en ben in diezelfde periode gestopt met het slikken. Na de laatste onttrekkingsbloeding werd ik niet meer uit mijzelf ongesteld. De huisarts zei dat dit normaal was, je lichaam heeft eenmaal even nodig om de eigen cyclus op te pakken. Maar anderhalf jaar leek mij veel te lang! Ik heb contact opgenomen met het ziekenhuis en zonder verwijzing van de huisarts kon ik daar terecht. Daar ben ik verscheidene onderzoeken ondergaan. Hieruit is naar voren gekomen dat ik PCOS heb. Een syndroom waarbij de hormoonhuishouding is verstoord. Hierdoor heb ik geen eisprong en dus ook geen menstruatie.

Daarnaast kreeg ik in diezelfde periode ook steeds meer last van mijn darmen en ontlasting. Ik was altijd opgeblazen en had last van buikpijn. Ook werd ik steeds vermoeider. Ik dacht dat de manier waarop ik mij voelde normaal was, ik wist niet beter. De symptomen werden erger naarmate ik ouder werd. Van acne en vermoeidheid tot zure reflux en gewichtsverlies. Om nog maar niet te spreken van de slopende buikpijn en stoelgang in alle soorten en maten. In welke vorm het ook voorbij kwam, het was nooit een pretje. Ik ben naar de huisarts gestapt omdat er steeds slijm en bloed bij mijn ontlasting zat. Deze keer werd ik wel doorverwezen naar het ziekenhuis en belandde ik bij de MDL afdeling voor een darmonderzoek.

 

Ik belandde in een traject van onderzoeken bij de huisarts en in het ziekenhuis, waar ze mij geen van allen konden helpen. Uiteindelijk ben ik bij een natuurdiëtist beland en daar werd de diagnose glutenintolerantie vastgesteld.

 

Waarom ze dit niet in het ziekenhuis hebben kunnen diagnosticeren? Ze hebben met een inwendig onderzoek alleen mijn dikke darm bekeken. Terwijl voor het vaststellen van een glutenintolerantie of allergie de dunne darm (vanwege de darmvlokken die dan aangetast raken) moet worden bekeken, of ze moeten een biopt nemen. Beide is toen helaas niet gebeurd.

 

Toen de natuurdiëtist de diagnose vertelde, was ik niet eens geschokt. Ik was opgelucht. Opgelucht omdat er eindelijk een oorzaak was van mijn klachten. En een oplossing!

Ik heb altijd al een passie gehad voor eten. Het liefst ben ik in de keuken te vinden of achter mijn laptop om andere foodblogs te lezen en inspiratie op te doen. En ik kan uren struinen over de markt op zoek naar mooie en nieuwe ingrediënten. Ook de supermarkten zijn niet veilig, ik ben als een kind in een snoepwinkel als ik een nieuw bijzonder product ontdek. Met mijn creativiteit zag ik een uitdaging in mijn ‘eetbeperking’. Eetbeperking tussen haakjes omdat ik het meer zie als een uitdaging dan een beperking. Ik ben mij onder andere gaan verdiepen in voeding en de aspecten hieromheen zoals een gezonde levensstijl en beweging. Ik ben mijn passie gaan volgen en heb na mijn opleiding SM&O met een specialisatie in Health & Active Lifestyle een opleiding tot Voedingsdeskundige gedaan. Ik ben nog steeds niet uitgeleerd, naast zelfontplooiing staan de volgende opleidingen en cursussen al op mijn to-do lijstje!

 

Mijn gezondheid is enorm verbeterd sinds ik er een glutenvrije en grotendeels lactose- en suikervrije levensstijl op na hou. Het heeft even geduurd maar mijn cyclus is na 7 jaar (waarvan 4 jaar heel puur eten) weer op gang gekomen. Mijn huid heeft zijn natuurlijke gloed terug, mijn haar groeide langer en sterker dan ik ooit had kunnen hopen en mijn nagels zijn niet meer van die brosse stompjes. Ik heb weer genoeg energie om de hele dag te werken en daarnaast leuke dingen te doen. Het heeft mij echt heel veel goeds gebracht! Ik geniet weer van de alledaagse dingen en ik wil deze ervaring met iedereen delen in de hoop dat ook zij zich beter dan ooit gaan voelen. Het is besmettelijk … op een goede manier 😉 Mijn doel is om anderen te inspireren hun eetgewoonten om te gooien naar wat het beste is voor hun gezondheid, zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze het eten waar ze zo van houden moeten opgeven. Allergie- of intolerantievrij eten hoeft niet saai te zijn!

 

Liefs,


Ilonca

Image by Tyler Nix
bottom of page